Ai depresie? Află cum te poți face bine.

Ai depresie? Află cum te poți face bine.
Am depresie. Cum mă voi face bine?
– Respectă-ți schema de tratament. Ia-ți medicamentele, dacă ți-au fost prescrise și du-te la ședințele de psihoterapie în zilele și la orele la care au fost programate.
– Fă sport și mănâncă sănătos.
– Stai departe de droguri si alcool.
– Cere sprijin, dacă ai nevoie. Vorbește cu psihologul tău, cu părinții si prietenii tăi. Alătură-te unui grup de suport pentru adolescenții cu depresie.
– Monitorizează-ți tratamentul, împreună cu părinții si psihologul tău.
Deși schimbările nu apar imediat, treptat vei începe sa te simți mai bine. Folosește jurnalul zilnic pentru a monitoriza felul in care te simți. Aceasta este o metodă ușoară și eficientă care îți arăta cum funcționează tratamentul. Spune-i clinicianului tău cum te simți ca urmare a tratamentului, astfel încât sa poată face schimbări, dacă este cazul.
Nu uita! Părinții tăi vor să te ajute dar trebuie sa le arăți care este cel mai convenabil mod – din punctul tău de vedere – în care pot să facă acest lucru. Uneori, membrii unei familii nu știu să comunice în cel mai eficient mod. Este posibil ca tocmai o rutina defectuoasa a comunicării să fi contribuit și la apariția depresiei tale.
Schimbarea acesteia poate fi dificilă așa că nu fi surprins dacă faptul că îți exprimi sentimentele într-o modalitate nouă ii va uimi sau chiar supăra pe părinții tăi. Cu ajutorul clinicianului, schimbările în felul de a comunica vor fi benefice pentru întreaga familie.
Extras din Manualul Programului de formare pentru identificarea, intervenția timpurie și referirea copiilor cu risc/ cu tulburări pervazive, adhd, anxietate, depresie sau tulburare de atașament, Modul V Tulburarea depresivă, Proiect Minți deschise

Share

Abonează-te

Alte articole

Factori de risc și complicații ale depresiei la adolescenți

Factori de risc și complicații ale depresiei la adolescenți

O serie de factori cresc riscul de a determina sau declanșa depresia adolescenților, inclusiv:

Vezi mai mult
Cauze ale depresiei la adolescenți

Cauze ale depresiei la adolescenți

Chimia creierului – Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice naturale ale creierului care transmit semnale către alte părți ale creierului și corpului.

Vezi mai mult
Ce să faci dacă cineva postează mesaje suicidare pe social media

Ce să faci dacă cineva postează mesaje suicidare pe social media

Dacă vezi mesaje sau înregistrări în direct legate de comportamentul suicidar pe rețelele sociale, sună imediat la 112. Unele site-uri de socializare au, de asemenea, un proces de raportare a conținutului suicidar.

Vezi mai mult