Tot mai multe instituții de învățământ, publice sau private, implementează programe de prevenire a violenței în școli, precum și pentru integrarea minorităților și a altor categorii vulnerabile în procesul de învățământ, peste tot în lume.
Victimele bullying-ului pot dezvolta probleme emoționale, probleme de comportament, probleme sociale, singurătate, depresie, anxietate, stimă de sine scăzută, o creștere a frecvenței îmbolnăvirilor, scăderea performanțelor școlare.
Factori din afara școlii pot determina manifestarea comportamentelor specifice bullying-ului la copii: mediul familial, mediul social, precum şi factori ce ţin personalitatea agresorului. Mediul familial prezintă cea mai importantă sursă a agresivităţii elevilor. Mulţi dintre copiii care prezintă un profil agresiv provin din medii familiale dezorganizate, instabile. În condiţiile în care părinții/ aparținătorii se confruntă cu dificultăți, aceștia nu mai sunt sau sunt foarte puţin disponibili pentru copiii lor. În multe situații, fondul negativ este amplificat de violența exercitată asupra copiilor, consumul de alcool, neglijenţa la care se adaugă lipsa de dialog, de afecţiune, inconstanţa în cerinţele formulate faţă de copil (treceri de la o extremă la alta, de la o permisivitate exagerată la restricţii foarte dure), utilizarea mijloacelor violente de sancţionare a copilului ș.a..
Forme de prevenire, identificare si soluționare a cazurilor de bullying:
– consilierea psihologică în unitățile de învățământ;
– introducerea unor teme legate de bullying în curriculumul școlar, în cadrul orelor de consiliere și orientare, dirigenție, ca subiecte de educație civică incluse în manualele aferente;
– monitorizarea audio-video a școlilor, supravegherea video în spațiile publice din perimetrul instituțiilor de învățământ.
– Observarea comportamentului elevilor pentru a putea preveni manifestările violente ale acestora prin discuţii atât cu elevii în cauză cât şi cu familiile lor.
– colaborarea familiei cu personalul didactic pentru prevenirea/ stoparea/ îndreptarea unor comportamente negative.
– Organizarea de grupuri de dezbateri/ consultări, cu implicarea părinților și a elevilor deopotrivă.