Cauze ale depresiei la adolescenți:
• Chimia creierului – Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice naturale ale creierului care transmit semnale către alte părți ale creierului și corpului. Atunci când aceste substanțe chimice se regăsesc în cantități anormale sau sunt afectate, funcțiile receptorilor nervoși și ale sistemului nervos se modifică, ducând la depresie.
• Hormoni – Modificările echilibrului hormonal al organismului pot fi implicate în provocarea sau declanșarea depresiei.
• Cauze moștenite – Depresia este mai frecventă la persoanele ale căror rude de sânge – cum ar fi un părinte sau un bunic – au, de asemenea, această afecțiune.
• Trauma în copilăria timpurie – Evenimentele traumatice din timpul copilăriei, cum ar fi abuzul fizic sau emoțional sau pierderea unui părinte, pot provoca modificări ale creierului care fac o persoană mai susceptibilă la depresie.
• Modele învățate de gândire negativă – Depresia adolescenților poate fi legată de a învățarea mecanismului de neajutorare – mai degrabă decât de a învăța să se simtă capabili să găsească soluții pentru provocările vieții.
Extras din Manualul Programului de formare pentru identificarea, intervenția timpurie și referirea copiilor cu risc/ cu tulburări pervazive, adhd, anxietate, depresie sau tulburare de atașament, Modul V Tulburarea depresivă, Proiect Minți deschise