Istoricul familial în cazul ADHD poate cuprinde părinți sau bunici cu ADHD, cu dificultăți academice, consum de alcool sau alte substanțe, în timp ce istoricul familial în cazul tulburării reactive de atașament (TRA) poate cuprinde abuz, neglijare, și tulburări severe emoționale și comportamentale, consum de alcool și substanțe, părinți care la rândul lor au experimentat abuzul și neglijarea. În cazul tulburării bipolare (TB) istoricul familial implică tulburări ale dispoziției afective, consum de alcool și substanțe, ADHD, adopția.
Cauzele apariției ADHD și TB sunt genetice exacerbate de stres, în timp ce cauzele apariției TRA sunt strict psihologice secundare abuzului, neglijării și abandonului.
Evoluție – ADHD este o tulburare continuă cu o ușoară tendință de îmbunătățire de-a lungul timpului. TB se înrăutățește de-a lungul timpului și cuprinde simptome din ce în ce mai severe și dramatice. Evoluția TRA este strâns legată de circumstanțele de viață, intervenția psihologică și temperamentul înnăscut al individului. Dacă nu se intervine eficient se poate înrăutăți putând chiar să rezulte o tulburarea de personalitate antisocială.
Atenția – ADHD: de scurtă durată, cu o afectare semnificativă a productivității; TB: este influențată de interesul și motivația individului, prezentând o distractibilitate ridicată; TRA: poate fi prelungită datorită hipervigilenței, însă sub influența stresului poate avea valori reduse.
Impulsivitate – ADHD: secundară neatenției sau lipsei informațiilor, sunt prezente regretele; TB: lucrurile/contextele sunt irezistibile, se caută senzațiile tari, puține regrete; TRA: gândire cauză-efect slabă, fără regrete.
Stima de sine – ADHD: determinată de performanțele obținute, de obicei scăzută; TB: scăzută datorită impredictibilității stărilor emoționale; TRA: scăzută datorită abuzului, neglijării, abandonului, sentimentului de a fi de neiubit. Adesea este mascată de furie.