Îndemn pentru părinți!
Practicați împreună cu copilul tehnici de Mindfulness. Mindfulness este o formă a conștientizării de sine adaptată din meditația budistă. A fost adaptat pentru utilizarea în prevenția și tratamentul depresiei, în special prevenirea recidivelor și pentru a ajuta la reglarea dispoziției.
Câteva modalități prin care aceste tehnici pot fi incluse în rutina de familie sunt reprezentate de următoarele:
1. Exercițiu de un minut. Așezați-vă în fața unui ceas pe care îl puteți folosi pentru a cronometra trecerea unui minut. Sarcina ta este să îți concentrezi întreaga atenție asupra respirației și nimic altceva, pentru minut.
2. Mâncatul mindfull. Aceasta implică să vă așezați la o masă și să mâncați o masă fără a vă angaja în alte activități – fără ziar, carte, TV, radio, muzică sau vorbit. Concentrați-vă atenția asupra mâncării pe care o alegeți să mâncați, cum arată, cum miroase,, mușchii pe care îi folosiți, textura și gustul alimentelor. Puteți face din această practică un fel de experiment în familie, pe care apoi să vi-l descrieți unii altora. S-ar putea să fiți uimiți de gustul diferit al alimentelor atunci când sunt consumate în acest fel.
3. Mersul mindfull. Aici același principiu, în timp ce mergeți, concentrați-vă asupra simțului pământului sub picioare, respirați în timp ce mergeți, observați ceea ce este în jurul vostru în timp ce mergeți, rămânând în prezent, lasă-ți celelalte gânduri să plece. Puteți face din această practică un fel de experiment în familie, pe care apoi să vi-l descrieți unii altora.
4. Exerciții de respirație. Acordați atenție fiecărei respirații, cu inspir și expir, cu ritmicitatea lor. Acest lucru vă va ancora în prezent și vă va ajuta să treceți într-o stare de conștientizare și liniște.
5. Exercițiul pentru momentele de stres: „Ce se întâmplă cu mine în acest moment?” Observați orice se întâmplă. Etichetați toate gândurile pe care le aveți. Când apar emoții sau amintiri despre evenimente dureroase, nu vă permiteți să vă lăsați prins de ele. Dați-le etichete scurte, cum ar fi „acesta este un sentiment trist” și „acesta este un sentiment de furie”, apoi permiteți-le să plece sau să plutească. Aceste amintiri și sentimente vor scădea treptat în intensitate și frecvență. Exersați împreună cu copilul.
Extras din Manualul Programului de formare pentru identificarea, intervenția timpurie și referirea copiilor cu risc/ cu tulburări pervazive, adhd, anxietate, depresie sau tulburare de atașament, Modul V Tulburarea depresivă, Proiect Minți deschise